Aan Gerrit Zalm
Ex-minister van Financiën
Ex-financieel directeur DSB-bank
Voorzitter RvB ABN-AMRO

Utrecht, 16 maart 2012

Betreft: Pyromaan moet gedupeerden uit eigen zak betalen.

Beste Gerrit,

Je was Minister van Financiën tijdens de invoering van de Euro. Een biertje in de horeca kostte in 2002 ongeveer 2 Gulden, nu 2 Euro of meer. Dat betekent een gemiddelde prijsstijging per jaar van 10%. Er waren toen ook al economen en CDA-politici die waarschuwden dat Griekenland niet klaar was om tot de Eurozone te worden toegelaten. Mede onder jouw verantwoordelijkheid is dat toch gebeurd.

Na je politieke carrière werd je financieel directeur bij DSB-bank, de bank die haar klanten wurghypotheken en woekerpolissen verkocht. Ook daarvoor was je mede-verantwoordelijk.

Vanaf 2008 ging je aan de slag bij ABN-AMRO, dè bank die, inclusief Fortis Nederland, voor 16,8 miljard werd overgenomen door de Nederlandse Staat. Met dat bedrag zouden bijna alle bezuinigingsafspraken van dit kabinet worden gehaald. Tot op heden ziet het er naar uit dat de bank voor te veel geld gekocht is en dat de belastingbetaler miljarden Euro’s nooit meer zal terugzien. Daarvoor was en ben jij niet verantwoordelijk. Maar je bent er wel weer bij. En hoewel de staatskas, mede als gevolg van het redden van de banken in 2008, leeg is gaan de banken weer over tot “Business as usual”. Ze beschikken over het geld van alle Nederlanders, en omdat ze financiële diensten verzinnen die niemand begrijpt, ontbreekt elke controle. Je herinnert je vast de verhoren van Nout Wellink nog wel, tijdens de afgelopen parlementaire enquête over de bankencrisis. Als ex-president van der Nederlandse bank onttrok hij zich aan elke verantwoordelijkheid. Uit deze nauwelijks gecontroleerde financiële ruif van ons gezamenlijk nationaal vermogen kennen jij en je vriendjes in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen elkaar riante salarissen toe, in jouw geval van 7,5 ton, exclusief bonussen per jaar. Daartegenover moeten “Henk en Ingrid”de broekriem aanhalen. Geen ondersteuning meer van het UWV bijvoorbeeld. Maar zij niet alleen: bijstandsgerechtigden, ouders met een gehandicapt kind, PGB-houders en mensen in de sociale werkvoorziening. Ik ontken niet dat al deze open-eind regelingen uit de hand gelopen zijn en er zelfs misbruik van gemaakt wordt. Maar het klopt niet: Jan modaal bloedt alsnog voor de bankencrisis uit 2008 doordat het begrotingstekort te hoog is opgelopen en koste wat kost in één jaar naar 3% moet worden teruggebracht (met trots kun je verwijzen naar de Zalmnorm waarvan een variant door de EU is geeadopteerd). Ook weer dankzij Nederland: Rutte en Jan Kees de Jager die een te grote broek hebben aangetrokken en andere landen aan de 3%-norm willen houden. Zij kunnen nu moeilijk bij de Europese Commissie om uitstel van de zwaarste Nederlandse bezuinigingen gaan vragen.

Je zat steeds dicht bij het vuur toen het misging: bij de invoering van de Euro en de toelating van de Grieken, bij de DSB-bank, als baas van de ABN-AMRO. Toeval dat je er steeds bij was toen het fout ging, of als architect van een mislukking als de Euro?
De Occupy-beweging, zou jou en je karikaturaal brede lach als mascotte moeten nemen voor alles waartegen ze zich verzet: “Beter een zalm in de pan dan een aal tussen je vingers”. Je staat symbool voor alles wat in de huidige verspileconomie mis is gegaan.
Je doet me denken aan de pyromaan die zich verdacht maakt door altijd met z’n neus vooraan te staan als er ergens brand is.

Waarom is er voor alles en iedereen een ombudsman, een klachtenreglement, “meld-misdaad-anonien” en een Internationaal Strafhof, maar kan ik als burger nergens terecht om een klacht in te dienen tegen politici die hun plicht verzaken en de burger straffeloos op enorme kosten jagen? Een parlementair onderzoek of enquête is het hoogst haalbare. Gestraft wordt er niemand. Natuurlijk niet: dan wil er helemaal niemand meer naar de Achterkamertjes van het Binnenhof of Brussel. Waarom draagt u niet vrijwillig een deel van uw riante salaris af om de gedupeerde hypotheeknemers van DSB te compenseren?

Mocht er ooit een “anti-wanbeleid” meldpunt komen, dan weet ik naast jou nog een paar mensen die gemeld kunnen worden: Annemarie Jorritsma, die als burgemeester van Almere ongeveer een ministerssalaris verdient en medeverantwoordelijk was voor het miljardendebacle dat Betuwelijn heet en ex-minister van Onderwijs Tineke Netelenbos, die eveneens als minister van Verkeer het prestigeproject HSL op weg hielp. Een hogesnelheidslijn waar sinds kort gewone intercity’s op rijden, omdat er geen klanten zijn voor te dure HSL-tickets. 10 minuten eerder in Brussel. Het zou wat. Ik ben zowel zakelijk als privé bij uw klotenbank en nu sluiten ze het kantoor bij mij in de buurt. Het zou wat.

Met vriendelijke groet,

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af (anti-spam): * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.