Duitsland in groei door hervormingen, wereldwijde export en thuisvoordeel

Voor Nederland moet de Eurocrisis nog beginnen. We meten ons graag met de grootste Economie van Europa; Duitsland, maar dat is allang achterhaald. Nederland kan zich beter instellen op Spaanse toestanden van torenhoge werkloosheid en arbeidsmigratie naar Scandinavië en Zwitserland, zoals de Spanjaarden naar Marokko trekken.

Nederland heeft net als Spanje een vastgoedbubble die op knappen staat. Nederlanders zijn dankzij de riante hypotheekrente-aftrek, wereldkampioen hypotheekschuld en de aflossingsvrije hypotheek heeft de bank tot verhuurder gemaakt en de huizenkoper tot vastgoed speculant op overwaarde. Juist de overwaarde smelt in hoog tempo weg nu de huizenprijzen dalen. In plaats van eigen huizenbezit heeft de aflossingsvrije hypotheek geleid tot schuldmaximalisatie.I ngrepen zijn te laat en te slap om een “melt-down” van de huizenmarkt te voorkomen. Volgens de OESO zijn de huizenprijzen nog minstens 25% te hoog. Dus het gaat hier in principe om een gezonde prijscorrectie

Kantorenbubble

Gemeenten en projectontwikkelaars hebben kantoren uit de grond gestampt alsof het niet opkon, maar steeds meer mensen, hebben dankzij de “digitale snelweg” een thuiswerkplek. Dollarblindheid heeft er toe geleid dat de helft van alle kantoren inmiddels leegstaat. Ook deze bubble miet nog even klappen. En dat zal de komende jaren gebeuren als de gebouwen noodgedwongen moeten worden afgeschreven en gesloopt. Betaalbare woonruimte zat in elk geval, al was het maar een kantoorpand. Maar als kantoorpanden op grote schaal verhuurd gaan worden en sloop wordt uitgesteld, dan stort de particuliere huizenmarkt helemaal in.

Duitsland voordeelland

Duitsland heeft dat allemaal niet. De huizenprijzen zijn bescheiden, zeker buiten de grote steden. Er bestaan geen aflossingsvrije hypotheken, meer nog: een aspirant huizenkoper moet tenminste 30.000 Euro aan eigen geld meebrengen. De prijzen van dure consumptie-arikelen, de horeca en logies zijn, ondanks de gestegen BTW, relatief laag En het land heeft nog veel meer voordelen. Duitsland is een grote economie met een relatief grote interne markt. Duitsland exporteert veel meer naar landen buiten Europa dan Nederland en heeft daardoor veel minder last van de Euro-crisis en minder van de crisis in Zuid-Europa.

Duitsland hervormingsland
Duitsland heeft vanaf 2003 grote hervormingen doorgevoerd op het gebied van de sociale zekerheid; de WW-duur verkort tot 1-jaar, de bijstand verlaagd tot “Harz-4”, de kinderbijslag beperkt, juist ook voor mensen in een uitkeringssituatie en het land heeft geen uit de hand gelopen AWBZ waarmee in Nederland de ouderenzorg wordt betaald. Eigen bijdragen voor een plek in een verzorgingshuis zijn torenhoog, daarom wonen veel meer ouderen bij hun kinderen in of omgekeerd. Kan oma zich mooi met de opvoeding van de kinderen bemoeien en ze een beetje fatsoen bijbrengen.

Duitsland sociale markteconomie

Duitsland noemt zich een “sociale markteconomie”, waar Nederland een sociale welvaartsstaat is. In mijn ogen is het uitsluitend laten bloeden van bijstandsgerechtigden en werklozen voor de crisis, zoals in Duitsland gebeurt niet eerlijk, maar het kan misschien wel een prikkel vormen om sneller aan het werk te gaan, ook buiten je eigen vakgebied. Internationaal vergelijkend onderzoek naar het effect van dergelijke maatregelen zou interessant zijn

Nederland: uitstel-land

Nederland moet al deze maatregelen nog tnemen: verkorten van de WW-duur, beperken van de kinderbijslag, wat mij betreft voor hogere inkomens, beperking van de hypotheekrente-aftrek, verhoging van de eigen bijdragen in de ouderenzorg. Laat Nederland dan ook meteen de medicijnprijzen verlagen, want die liggen in Duitsland ook al sinds jaar en dag een stuk lager. Op elke straathoek zit een apotheek, dus er zal wel meer prijsconcurrentie zijn. Om in voetbaltermen te spreken, Duitsland-Nederland: 6-0. De crisis moet in Nederland nog beginnen.

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af (anti-spam): * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.