Hij was een filosofisch ingestelde introverte jongen die er een trage levenswandel op nahield en van Nescio en minimal music hield, zo bleek uit zijn afscheidsmuziek. Dat hij er na de kunstacademie niet in slaagde het hoofd als kunstenaar boven water te houden, lag aan de omstandigheid dat na de aanslagen op de Twin-towers de kunstmarkt instortte. “Hij bleef trouw aan het kunstenaarschap en liet zich nooit een baantje aandoen”, aldus een schoolvriend. Dat moest voor Herman pleiten. Hij kwam uit een hecht gezin en had de liefde leren kennen in een tweetal langdurige relaties, weliswaar na “opstartproblemen”. Afgezien van de katholieke achtergrond, benoorden de grote rivieren, een levensverhaal, dat nme tijdens de plechtigheid de kans gaf Mijn eigen verdriet te verrwerken over mijn eigen juist gestorven vader en vrienden die ik inmiddels verloren ben.

Op basis van het bovenstaande dat ik uit de plechtigheid destilleerde, zou ik Herman evengoed als volgt kunnen omschrijven: “Een werkschuw, mislukt kunstenaar die te egocentrisch leefde om maatschappelijk van betekenis te willen zijn met daardoor een onbeduidend levensverhaal”. Iemand waarover niets te vertellen valt dat van belang is voor anderen. Toch was het kapelletje vol met ongeveer 100 man. Hij lijkt daarmee een typische exponent van de vrijgevochten jaren zestig en zeventig, waar een uitkering klaar lag voor ieder die iets beters te doen had dan werken. Herman was waarschijnlijk zelf de uitvreter die hij in het werk van Nescio bewonderde, maar zoiets zeg je niet tijdens een afscheidsplechtigheid, dat klonk tussen de regels door.

Augustus 2018

Mijn buurvrouw


Ze is de zus van de man hierboven en heeft gedurende zijn ziekte trouw voor hem gezorgd. Maar ze heeft ook een diep onverdraagzame kant die iedereen treft die niet tot haar vrienden en directe familie behoort, mij ook, hoewel we goede buren zijn, maar ik mag zelfs niet de schijn van overlast veroorzaken. Het voordeel van de twijfel is al teveel gunst voor haar. Daarover de volgende gedachte:
Ze is de spin die na de paring haar partner opvreet, omdat ze hem misgunt dat hij in haar vaarwater zit.

Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af (anti-spam): * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.