Beperking h-renteafrek leidt tot betaalbare huren en koopprijzen

Door de h-aftrek zitten de huur- en koopmarkt muurvast en zijn de huizenprijzen 30% te hoog. Het kabinet houdt een kleine groep recente huizenkopers de hand boven het hoofd, voor wie niks aan de hand is als ze gewoon in hun nieuwe aankoop blijven wonen, en een groep rijken die onevenredig van deze subsidie profiteert.

De h-aftrek, ooit bedoeld om het eigen huizenbezit te stimuleren, is als zoveel open-eindregelingen (ja, ook het PGB) totaal uit de hand gelopen. Ze is een premie op schulden maken: hoe meer schuld, des te meer aftrek. Daardoor is Nederland nu wereldkampioen hypotheekschuld. Gelukkig staan er grote pensioenbesparingen tegenover.

Huur- en koopmarkt muurvast

Huurders kunnen niks aftrekken, maar betalen wel een marktconforme vrije-sectorhuur, die dankzij de h-aftrek ook te hoog is. Blijf dus zitten waar je zit, als je iets betaalbaars hebt. Weg doorstroming en huurders betalen, behalve dat ze een te hoge huur betalen, via de inkomstenbelasting ook nog mee aan een regeling waarvan ze niet profiteren: de h-aftrek. En de h-aftrek heeft de prijzen van bestaande huizen opgedreven, en naar nu blijkt ook de aanschafprijs van nieuwbouw (die prijs loopt immers in de pas met de aanschafprijs van bestaande bouw). De extra winsten, die ontstaan doordat de vraagprijs omhoog gaat met te hoge prijzen voor bestaande bouw, verdwijnt in de zakken vam projectontwikkelaars. Dankzij de h-aftrek die de huizenprijzen kunstmatig hoog houdt, koopt niemand meer, liggen bouwprojecten stil en blijven zowel huurders als kopers zitten waar ze zitten.

Tijd voor “zachte landing” voorbij

Over het beperken van de h-aftrek wordt al 20 jaar gepraat, maar uit angst voor kiezersverlies doet ook dit kabinet weer niets. En de tijd voor een zachte landing wordt steeds korter. De Eurocrisis komt erbij en op een dag grijpt Europa in omdat Nederlandse huizenkopers met hun riante h-regeling de huizenmarkt verpesten in de Duitse en Belgische grensstreek en daar de prijs opdrijven. Nergens in Europa is de aftrekregeling rianter dan hier en de huizenmarkt kwetsbaarder dan hier, maar hebben achtereenvolgende kabinetten de huizenmarkt kunstmatig overeind gehouden en verzuimd in te grijpen in economisch goede tijden (toen het nog zonder grote schade en fasegewijs kon).

Ingrijpen in crisistijd

Het volgend kabinet dat de h-aftrek wel moet aanpakken, zal verantwoordelijkheid moeten nemen voor de diepste economische crisis die Nederland ooit gekend heeft, met een waarschijnlijk faillissement van Neerlands hypotheekverstrekker nr. 1, werkloosheid en economische teruggang van 10 tot 15 jaar. Alle lucht moet uit de huizenmarkt worden geperst, pech voor iedereen die in de afgelopen vijf jaar een huis heeft gekocht en moet of wil verkopen. Huizen worden 30% minder waard, miljarden aan koopkracht zullen verdampen. Volgens Huizennmarkt zeepbel is de Nederlandse huizenmarkt momenteel 1100 miljard waard. 30% eraf (de OESO meende enkele jaren terug dat de Nederlandse huizenprijzen 40% te hoog lagen), betekent een economisch verlies van 330 miljard. Dit is ongeveer evenveel als de totale jaarlijkse rijksbegroting !

Verschulding tegengaan
Er wordt gesproken over “besmettingsgevaar” van een peanut-economie als Griekenland. Allemaal bangmakerij. Wat als de Nederlandse economie instort (de vijfde economie in de Eurozone)? Dat scenario is niet ondenkbaar als het komend kabinet eindelijk doet wat vorige kabinetten hebben nagelaten: de particuliere verschulding tegengaan (particuliere verschulding waar ook de Spaanse economie haar 21% werkloosheid aan te danken heeft). Drastische inperking van de hypotheekrente-aftrek, bijvoorbeeld in de vorm van een vlaktax: aftrek tot in de tweede belastingschijf bijvoorbeeld.

Tagged with →  
Share →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som af (anti-spam): * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.